Stoffen deurmat reinigen

Een stoffen deurmat neemt veel vocht en vuil op. Deze zul je dan ook regelmatig moeten reinigen. Om je deurmat weer als nieuw te krijgen, kun je onderstaande stappen volgen.

  1. Begin met het uitkloppen van de deurmat. Het grootste deel los vuil en zand valt er dan al uit.
  2. Vervolgens kun je de mat stofzuigen om het vuil diep tussen de vezelfs te verwijderen.
  3. Daarna kun je een tapijtreiniger of stoomreiniger gebruiken om de mat grondig te reinigen. Vooral bij matten in een lichte kleur is dit een must voor een schone en frisse uitstraling.
  4. Sommige deurmatten zijn geschikt om te wassen. Kijk altijd goed of jouw deurmat daar tegen kan. Een kleine deurmat van maximaal 50×100 cm kun je in een huishoudelijke wasmachine stoppen. Het kan echter wel zijn dat de trommel in disbalans raakt doordat de mat zich vol zuigt met water en erg zwaar wordt. De mat mag na afloop gecentrifugeerd worden, maar wel op een laag toerental. Heeft de mat een zware rubber backing, dan is het beter om er mee naar een industriĆ«le wasmachine te gaan. Die vind je vaak bij tankstations. Gebruik een wasmiddel zonder bleekmiddelen en laat wasverzachter achterwege. Wasverzachter zorgt ervoor dat de mat minder vocht absorbeert.
  5. Geen tapijtreiniger bij de hand en durf je het wassen in de wasmachine niet aan? Je kunt een deurmat ook met de hand wassen. Bijvoorbeeld in bad of buiten met een tuinslang.
  6. Laat de mat goed en liefst in zo korte mogelijke tijd drogen om de vorming van schimmel te voorkomen. Leg de mat nooit in de volle zon, dan is er kans op verkleuring.

Onze kokos deurmatten

Een kokos deurmat is voornamelijk bedoelt om binnenshuis te gebruiken. Door de harde borstels is hij een echte schoenenveger. De mat houd je het beste schoon door regelmatig met een stofzuiger al het vuil op te zuigen. Hardnekkige vlekken verwijderen? Voeg een beetje azijn aan lauwwarm water toe en schrob de vlek met een harde borstel schoon. Laat de mat (buiten) goed drogen voordat je hem weer voor de deur legt.